Groot percentage Nederlandse beroepsbevolking geeft been weg
6 juni 2018
Door: Roose Vromans en Jacobus Okkema
Iris werkt in de zorg. Met haar hoog groene drijfveer is ze waardevol voor haar collega’s en haar patiënten. Iris is zorgzaam, vriendelijk, sociaal en doet er alles aan om de ander te helpen. Haar collega Aart vindt dat handig. Hij is arts. Hij is rationeel en doelgericht: de patiënt moet met een nieuw been weer naar huis. Gelukkig is Iris erg betrokken bij haar patiënten en doet er alles aan om hen te helpen. Iris staat daarom haar been af aan de patiënt. Aart heeft zijn doel bereikt en is blij met de oplossing, ook al weet hij dat dit voor Iris niet altijd even verstandig is. Iris vindt zelf dat ze dit niet moet doen, toch staat ze gerust nog een tweede been af. Daarmee gaat ze ver over haar eigen fysieke grenzen met als gevolg dat ze zelf niet kan functioneren.
Raar toch, zo’n verhaal. Toch zien we veel mensen met een hoog groene drijfveer ver over hun eigen grenzen gaan. De hoog groene werknemer stelt het belang van de patiënt vóór het eigen belang en belandt uiteindelijk zelf bij een zorginstelling met een hulpvraag. Waar we spreken van patiënten kunnen we dezelfde metafoor gebruiken voor cliënten in de welzijnssector en de zorg, leerlingen of studenten in het onderwijs. In deze ‘groene werkvloer sectoren’ is dezelfde valkuil zichtbaar.
Volgens het CBS, TNO, ArboNed en GGZ nieuws hebben meer dan 1 miljoen Nederlanders per jaar een burn-out. Er wordt veel geschreven over mogelijke tips en adviezen. Het opvolgen van deze tips en adviezen is voor veel mensen moeilijk. Waarom? Omdat ze dan gedrag zouden moeten vertonen dat niet past bij hun eigen drijfveren. Hoe kun je dit anders oplossen? Word volwassen in jouw eigen drijfveren. Een volwassen groene drijfveer is in staat helder te communiceren en het gevoel duidelijk onder woorden te brengen naar andere drijfveren. Een volwassen groene drijfveer is in staat mensen bewust te betrekken om zelf sterker te staan. Een volwassen groene drijfveer spreekt haar gedachten uit, geeft en directe feedback aan collega’s en leidinggevenden en ontvangt graag feedback. Een volwassen groene drijfveer staat haar been niet af. Een volwassen groene drijfveer benoemt de neiging daartoe en geniet van de gedachte, benoemende dat dit in werkelijkheid niet realistisch is. Niet iedere volwassene heeft volwassen drijfveren. Wil je werken aan de volwassenheid van jouw drijfveren? Wij gaan met jou in gesprek om te zorgen dat je met een prettig gevoel én twee benen op de grond blijft staan.
Wie zijn wij?
ColourfulWe en BYNT. ColourfulWe gaat in gesprek op basis van drijfveren. Bynt gaat in gesprek op basis van talenten. Wij slaan onze handen ineen om werknemers te ondersteunen die het risico lopen met een burn-out uit te vallen. Wil jij jezelf of jouw medewerkers leren om gebruik te maken van drijfveren en/of talenten ter voorkoming van spanningsklachten? Neem dan contact op met info@colourfulwe.nl / 06-11278800 of info@bynt.nu / 06-11599066.